Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri, Mart 2015

Pınar Kaynak, Misafir Araştırmacı,

Ozan Acar, Misafir Araştırmacı,

Ayşen Kazan, Yardımcı Araştırmacı

9 Mart 2015

TOBB ETÜ SPM: “GELECEK HAFTA AÇIKLANACAK ARALIK AYI İŞSİZLİĞİNİN 0,1 PUANLIK ARTIŞLA YÜZDE 10,8’E YÜKSELECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUZ”

Türkiye’de istihdam konusunda kısa vadeli geleceğe dönük tek tahmin yapan kuruluş durumundaki TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM), Aralık ayında işsizlik oranının, (kasım ayına göre) 0,1 puan daha artışla yüzde 10,8’ye yükseleceğini ve yüzde 11’e çok yaklaşacağını bildirdi.

SPM Direktörü Prof. Dr. Serdar SAYAN gözetiminde; misafir araştırmacılar Pınar KAYNAK ile Ozan ACAR ve yardımcı araştırmacı Ayşen KAZAN, gelecek aya ilişkin genel işsizlik oranı, tarım dışı işsizlik oranı, istihdam oranı ve sanayi istihdamı tahminlerini; bu verilerin kendi geçmiş değerleri ile GSYH ve Sanayi Üretim Endeksi’nin (SÜE) geçmiş değerlerini kullanarak gerçekleştirdiler. SPM, Mart-2015 “Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri” çalışmasının sonuçlarını açıklarken, Aralık ayı işsizlik oranı tahminini de kamuoyuyla paylaştı.

Mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizlik ilk kez tahmin edildi

Çalışmada önümüzdeki hafta TÜİK tarafından açıklanacak Aralık ayı verilerinde işsizlik oranının kasım ayına göre 0,1 puanlık yükseliş ile yüzde 10,8’e çıkacağı ve yüzde 11’e yaklaşacağı tahmininde bulunuldu. Tarım dışı işsizlik oranının ise yüzde 12,7 seviyesinde yatay olarak seyretmesinin beklenildiği vurgulanan çalışmada, ‘ilk kez’ tahmin edildiği belirtilen mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının ise azalarak yüzde 12,7 seviyesine inmesinin öngörüldüğü ifade edildi. İstihdam oranının ise 0,3 puan azalarak yüzde 44,8 seviyesine düşmesini bekledikleri aktarılan SPM çalışmasında “Sanayi istihdamı Kasım ayında 5 milyon 273 bin kişi olmuştur. Tahminlerimize göre Aralık ayında bu sayının 5 milyon 258 bin kişiye düşmesi beklenmektedir” denildi.

SPM, Kasım ayı işsizliğini tam isabetle tahmin etti

SPM Haziran 2014 ayı işsizliğinin açıklandığı Eylül 2014 ayından bu yana aylık işsizlik tahminlerini yayınlıyor. SPM en son; kasım ayı işsizlik oranının 0,3 puan artarak yüzde 10,7 seviyesine çıkmasını, tarım dışı işsizlik oranının ise 0,4 puan artarak yüzde 10,9 seviyesine yükselmesini öngörmüştü. 16 Şubat 2015 tarihinde açıklanan TÜİK’in resmi işsizlik oranı SPM’nin tahminiyle bire bir örtüşmüş, 0,3 puan artış göstererek yüzde 10,7 olarak gerçekleşmişti. Tarım dışı işsizlik oranı ise SPM’nin öngördüğü yüzde 12,9’luk orandan biraz daha aşağıda kalarak yüzde 12,7 olarak ilan edilmişti. Bu gelişmelere paralel olarak, hem mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı, hem de mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranı bir önceki döneme göre 0,1 puan artarak, sırasıyla 10,7 ve 10,8 seviyelerinde gerçekleşmişti. 0,3 puan azalarak yüzde 45,2 olması tahmin edilen istihdam oranı ise SPM tahminlerine paralel olarak azalarak yüzde 45,1’e inmişti.

İşsizlikte artış eğilimi, Kasım 2012’den beri var

SPM’nin Mart-2015 çalışmasında TÜİK’in Kasım 2014 işsizlik verileri de ayrıntısıyla analiz edildi. Yüzde 10,7 olarak açıklanan işsizliğin Ekim ayına göre 0,3 puanlık bir artış anlamına geldiği anlatılan çalışmada “Bir önceki yılın aynı ayına göre ise 1,4 puanlık bir artış söz konusudur. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre işsiz sayısında ise yüzde 24’lük bir artış meydana gelmiştir. Ancak özellikle geçen yılın aynı dönemine göre gözlenen büyük artışların, TÜİK Hane Halkı İşgücü anketindeki yöntem değişikliğine bağlı tanımsal artışlar olduğunu düşünüyoruz. Kasım 2013’de yüzde 11 olan tarım dışı işsizlik oranı ise 1,7 puan artarak yüzde 12,7 olarak gerçekleşmiştir. Bu, aynı zamanda geçen aya göre 0,2 puanlık bir artışa işaret etmektedir. Genel işsizlik oranı ile tarım dışı işsizlik oranında Kasım 2012’den bu yana süregelen artış eğilimi halen devam etmektedir” değerlendirmesinde bulunuldu.

Kapasite kullanımı oranlarında gerileme

Çalışmada mevsim etkilerinden arındırılmış genel işsizlik oranı ile mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranındaki artış eğiliminin ise Şubat 2013’ten bu yana süregeldiği kaydedildi. Çalışmada imalat sektöründe faaliyet gösteren firmaların yöneticilerinin TCMB İktisadi Yönelim Anketi’ne verdikleri yanıtlara göre hesaplanan “İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı” (KKO), verileri de değerlendirilerek “KKO, Kasım ayında geçen aya göre 0,4 puan azalarak yüzde 74,5 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu rakam Kasım 2013 imalat sanayi KKO’dan 1,1 puan daha düşüktür” denildi.

[İndir]


İlgili Haberler

Arcaajans.com

Arcaajans.com

Borsagündem.com

Haberhergün.com

Akdeniz.com

Egeninhabercisi.com

Haberler.com

Sondakika.com

Hukukihaber.com

Sözcü.com

Hürriyet.com

Bursa Kent

Sözcü-1

Sözcü-2