Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri, Eylül 2014
Pınar Kaynak, Misafir Araştırmacı,
Ozan Acar, Misafir Araştırmacı,
Mustafa Enes Kaya, Yardımcı Araştırmacı
15 Eylül 2014
SPM Temmuz ayı işsizlik oranı tahminini açıkladı.
“İŞSİZLİK ORANININ TEMMUZ AYINDA 0.5 PUAN ARTIŞLA YÜZDE 9.6 OLACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ
Türkiye’deki istihdam eğilimlerini yayınladığı düzenli bültenlerle analiz eden TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOBB ETÜ-SPM) artık her ay, izleyen ayın işsizlik verilerine ilişkin tahminlerini de açıklayacak. SPM bu çerçevede, Haziran ayında yüzde 9.1 olarak açıklanan işsizlik oranının artış trendini sürdürerek, Temmuz ayında yüzde 9.6 olarak ilan edileceği öngörüsünde bulundu.
TÜİK’in Haziran ayı işgücü piyasası verilerini açıklamasının hemen ardından SPM de, Eylül 2014 “Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri” çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Misafir araştırmacılar Pınar KAYNAK ile Ozan ACAR ve yardımcı araştırmacı Mustafa Enes KAYA’nın hazırladığı bu çalışmada izleyen ayın işsizlik oranının yanı sıra; işgücü piyasasının diğer önemli verileri tarım dışı işsizlik oranı, istihdam oranı, işgücüne katılım oranı ve sanayi istihdamı tahminleri de ilan edildi.
Açıklanan işsizlik oranı SPM'nin tahminlerini doğrular nitelikte
Aslında bu tahminler ilk defa geçtiğimiz ay yapılmış, ancak dar kapsamlı (sadece işsizlik oranı yönünden) olarak kamuoyu ile paylaşılmıştı. Buna göre TÜİK tarafından mayıs ayında yüzde 8.8 olarak ilan edilen işsizlik oranının; izleyen ay (Haziran 2014) yüzde 9.0 olacağı SPM tarafından tahmin edilerek kamuoyuna açıklanmıştı. Haziran ayı işsizlik oranı yüzde 9.1 olarak açıklanınca, SPM tahmininin önemli bir isabet gösterdiği anlaşıldı. SPM’nin çalışmasında “Beklentimize paralel olarak Haziran döneminde işsizlik oranında bir artış gerçekleşmiştir. Bu artışın önümüzdeki ayda da (Temmuz 2014) devam etmesi beklenmektedir” denilerek, 5 ayrı işgücü piyasası verisine ilişkin Temmuz ayı tahminleri ilan edildi.
Temmuzda işgücü verileri moral bozacak
SPM’nin tahminlerine göre Temmuz ayında tarım dışı işsizlik oranı da, 0.7 puan gibi yüksek bir değerde artış göstererek yüzde 11.8 düzeyine yükselecek. İstihdam oranı 0.4 puan, işgücüne katılım oranı 0.5 puan gerileyecek. SPM, özel olarak izlediği sanayi sektörü istihdamında da 42 bin kişilik kayıp yaşanarak bu verinin 5 milyon 314 bin kişiye gerileyeceğini öngördü.
İstihdamı olumsuz etkileyen bir iç, üç dış gelişme var
SPM, TÜİK’in açıkladığı Haziran dönemine ait işsizlik ve istihdam rakamlarına ilişkin analizinde ise işsizlik oranında bir önceki döneme göre 0,3 puanlık, tarım dışı işsizlik oranında ise 0,4 puanlık artışlar gerçekleştiğini, bu artışların mevsim etkilerinden arındırılmış verilere de yansıdığını bildirdi. SPM olarak son birkaç dönemdir devam eden ‘sanayide yavaşlama’ uyarısının Haziran döneminde rakamlara yansıdığı ve bu uyarının Temmuz ayı için de geçerliliğini koruduğu bildirilen çalışmada şöyle denildi:
“İç talepte bir süredir gözlenen daralma artık rakamlara da yansımaktadır. Bir yandan Ortadoğu’daki politik durum ve Ukrayna krizi, bir yandan da AB’deki yavaş büyüme beklentisi de ihracat artışını tehdit etmektedir. Sonuç olarak, yukarıda bahsettiğimiz gelişmelerle birlikte iç talebin daralmasını da dikkate aldığımızda gelecek ayki işgücü piyasası göstergelerinin olumsuz seyrinin devam etmesi beklenmektedir. Genel işsizlik oranı 0,5 puan artışla %9,6 ve tarım dışı işsizlik oranı 0,7 puan artışla %11,8 olarak gelirken, istihdam oranının %51’e ineceğine ilişkin tahminlerimiz de bu beklentiyi destekler niteliktedir.”
[İndir]
İlgili Haberler