Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri, Mart 2014
Esra Doğan, Misafir Araştırmacı
Damla Or, Yardımcı Araştırmacı
17 Mart 2014
“İÇ VE DIŞ GELİŞMELER EKONOMİDE OLUMLU BEKLENTİLERE ENGEL, İŞSİZLİK ORANINDA KISA VADEDE DÜŞÜŞ BEKLEMİYORUZ”
TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM), yurt içi ve yurt dışındaki gelişmelerin ekonomide olumlu beklentilere engel teşkil ettiğini belirterek, aralık ayında çift haneye ulaşan işsizlik oranında kısa vadede düşüş beklemediğini açıkladı. SPM bu değerlendirmesini yaparken; sanayi üretim endeksinde ve kapasite kullanım oranlarında gözlenen aşağı yönlü seyri de dikkate aldığını bildirdi.
SPM Misafir Araştırmacısı Esra DOĞAN ile Yardımcı Araştırmacı Damla OR’un hazırladığı ve düzenli olarak yayınlanan ‘Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri’ adlı çalışmanın Mart 2014 sayısında; Aralık 2013’te işgücünün 28 milyon 71 bin kişiye düştüğü ve bunun kasım ayına göre 156 bin kişilik (binde 5) daralma, geçen yılın aynı dönemine göre ise 515 bin kişilik (yüzde 1,8) genişleme anlamına geldiği ifade edildi. Yüzde 50.1 olarak açıklanan işgücüne katılım oranının kasım ayına göre 0,4 puan düşüşü gösterdiği anlatılan çalışmada; istihdam verisinin 25 milyon 262 bin kişi olarak açıklandığı ve bunun kasım ayına göre 181 bin kişilik (binde 7 oranında) düşüşe karşılık geldiği vurgulandı.
Sektörlere göre istihdam performansları
Çalışmada sektörlerin aralık ayındaki istihdam performansları, kasım ayı ve geçen yılın aynı ayına (Aralık 2012) göre şöyle sıralandı: - Tarım: 5 milyon 507 bin kişi – Kasım dönemine göre 221 bin kişilik (yüzde 4), geçen yılın aynı dönemine göre 179 bin kişilik (yüzde 3) düşüş, - Sanayi: 4 milyon 956 bin kişi – Kasım dönemine göre 29 bin kişilik (yüzde 1) artış, geçen yılın aynı dönemine göre 100 bin kişilik (yüzde 2) artış, - İnşaat: 1 milyon 753 bin kişi – Kasım dönemine göre 136 bin kişilik (yüzde 7) düşüş, geçen yılın aynı dönemine göre 106 bin kişilik (yüzde 6) artış, - Hizmetler: 13 milyon 45 bin kişi – Kasım dönemine göre 156 bin kişilik (yüzde 1), geçen yılın aynı dönemine göre 468 bin kişilik (yüzde 4) artış.
Tarım dışı sektörlerin iyi performansı, genel işsizlikteki artışı önleyemedi
Aralık ayında bir önceki döneme göre istihdamda düşüş, işsiz sayısında artış gerçekleştiği bildirilen çalışmada, “Sonuç olarak aynı dönemde hem genel hem de tarım dışı işsizlik oranında artış görülmüştür. Bununla birlikte geçen yılın aynı dönemine ait verilerle karşılaştırma yapıldığında, işgücü ve işgücüne katılım oranlarındaki artışa rağmen, genel ve tarım dışı işsizlik oranlarında düşüş gözlenmektedir. Bu da, bir önceki yıla göre daha fazla sayıda yeni iş yaratıldığını düşündürtmektedir ve istihdam verileri de bunu desteklemektedir. Tarım dışı sektörlerin tümünde geçen yılın aynı dönemine göre istihdam artışı gerçekleşmiştir” denildi.
Sanayi istihdamında durum nasıl?
Beş ay boyunca aşağı yönlü seyreden sanayi istihdamının kasımda yükselişe geçtiği hatırlatılan çalışmada, yukarı yönlü seyrin Aralıkta da sürdürülebildiği ifade edilerek, “4 milyon 956 bin kişiye ulaşan sanayi istihdamının alt sektörlerdeki dağılımı incelendiğinde; imalat sanayi istihdamının 4 milyon 624 bin kişiye ulaştığı görülmektedir. Sanayi sektöründeki toplam istihdamın yüzde 93’ünü oluşturan imalat sanayisinde, Kasım dönemine göre 28 bin kişilik (binde 6 oranında), geçen yılın aynı dönemine göre ise, 100 bin kişilik (yüzde 2,2 oranında) artışlar söz konusudur” denildi.
Kapasite kullanımında dalgalı seyrin düşüş yönlü olması, olumsuz hava yarattı
Sanayi sektöründe çalışan işyerlerinin fiziki kapasitelerine göre, gerçekleşen fiili kapasite kullanım oranlarını belirleyerek; geleceğe yönelik beklentilerin anlaşılmaya çalışıldığı İktisadi Yönelim Anketi (İYA) sonuçlarının da ele alındığı çalışmada, “İmalat sanayi kapasite kullanım oranı; Aralık döneminde Kasım dönemine göre 0,4, geçen yılın aynı dönemine göre ise 2,4 puanlık artışlarla yüzde 76 seviyesinde gerçekleşmiştir. Mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi kapasite kullanım oranı incelendiğinde de Kasım dönemine göre 0,9, geçen yılın aynı dönemine göre ise 2,3 puanlık artışlar gözlenmektedir” denildi.
Çalışmanın sonuç bölümünde; “Sanayi üretim endeksinde ve kapasite kullanım oranlarında aşağı yönlü bir seyir gözlenmektedir. Buna ek olarak, hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki gelişmeler ekonomide olumlu beklentilerin önüne geçmektedir. İşsizlik oranının seyri bunlarla birlikte düşünüldüğünde, kısa vadede işsizlik oranında düşüş beklenmemektedir” değerlendirmesinde bulunuldu.
[İndir]