UMEM il toplantısı Trabzon'da düzenlendi

30 Kasım 2012

TOBB ETÜ SPM Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan, UMEM Beceri'10 Projesi İl Ziyaretleri kapsamında, 30 Kasım 2012 tarihinde, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen il toplantısına katıldı.

Sayan konuşmasında, katılımcılara Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri ’10 Projesi’nin önemini ve diğer projelerden farkını anlattı. Türkiye’de işsizliğin yapısal bir sorun olduğunu vurgulayan Sayan, “Her yıl ortalama 750 bin kişinin işgücüne katıldığına, iş arayan vatandaşların iş dünyasının ihtiyacı olan yeteneklere sahip olmadığına, sanayicilerin işe aldıkları meslek lisesi mezunlarının dâhi beceri düzeylerinin düşük olduğundan yakınmalarına, işsizlerin %58’inin lise diplomasının olmadığına ve orta yaşlılar ile eğitimsizlerin işsizler arasındaki paylarının yüksek olduğuna” dikkat çekti ve “UMEM Beceri ’10 Projesi meslek kazandırma ve iş edindirme seferberliği olduğu kadar bir rekabetçilik projesidir. Bu proje, nitelikleri yetersiz olan ya da teknolojik değişimler sonucunda nitelikleri manasını yitiren işsizlerimiz için iş bulma umudu; nitelikli insan kaynağı bulamadığı için verimsiz çalışan şirketlerimiz için ise, rekabet gücü kazanma umududur.” değerlendirmesinde bulunarak projenin, işsizlikle mücadeleye yönelik olarak oluşturulan önemli bir aktif işgücü politikası olduğunu ifade etti.

Prof Dr. Serdar Sayan, toplantıya katılan işveren ve işveren temsilcilerine bu proje ile en önemli şikâyetlerine nasıl çözüm sunulduğunu da anlattı. Proje kapsamında tespit edilen problemler ve bu problemlere getirilen çözüm önerilerini sıralayan Sayan, “İşverenler açılan kursların kendi üretim/hizmet alanlarına hitap etmediğinden yakınıyordu. Bu projede kurslar, daha önceden yapılan ihtiyaç analizleri doğrultusunda açılıyor. Verilen eğitimlerin niteliğinin düşük olmasından yakınılıyordu. UMEM kapsamında 81 ilde, 122 meslek lisesine yaklaşık 90 milyon TL’lik makine teçhizat yatırımı yapıldı. Ayrıca, proje hayata geçirilmeden önce Eğiticilerin Eğitimi Programı tamamlandı. Böylece eğitimlerin kalitesi arttırıldı. İşverenler, kursların işleyişine müdahil olamamaktan şikâyet ediyordu. Artık, odalar kanalıyla kursların yönetimine ortaklar. Kursiyerleri seçememekten yakınan işverenler, UMEM kursiyerlerini kurslar başlamadan önce seçebiliyor. İşverenlerin şikâyetçi olduğu önemli konulardan biri de kursiyerlere tanınan haklardı. Bu haklar yetersiz olduğu için kaliteli personel açılan benzer kurslara katılmıyordu. Bu projede sağlanan iş garantisi ve sağlık sigortası imkânının kursiyerlerin kalitesini yükseltmesini bekliyoruz. Bununla birlikte, hazırlanan teşvik paketiyle işverenler uzun yıllar işveren sigorta priminden muaf olacaklar. Bu primler devlet tarafından ödenecek.” dedi.

Serdar Sayan, UMEM Projesi’nin yanı sıra Trabzon ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Trabzon’un istihdam yapısını inceleyen Sayan, “İstihdamın tarım sektörüne dayalı olduğunu (%43,8), tarımdan sonra en önemli sektörün ticaret olduğunu (%10,9) ifade ederek “Trabzon’da istihdam geçen yıla göre %10, firma sayısı ise %3 arttı.” dedi.

Ziyaret kapsamında, sertifika töreninin ardından Trabzon Meslek Lisesi’nde, “Kurs Yönetimi Toplantısı” gerçekleştirildi. Toplantının ardından, proje okullarından biri olan Trabzon Meslek Lisesi’nde proje kapsamında oluşturulan ahşap işleme atölyesi gezildi. Ziyaret, Trabzon’da UMEM Projesi ile en fazla sayıda eleman istihdam eden firmalardan biri Korlus Tekstil’in gezilmesiyle son buldu.


İlgili Haberler

İstanbul

Ordu Hayat

Kuzey Ekspres

Taka

Türksesi

Haberx.com

Haber3.com

Haber61.net

Haberciniz.biz

Haberexen.com

Habergalerisi.com

Haberler.com

İdealhaber.com

Medya73.com

Moralhaber.com

Pirsushaber.com

Showhaber.com

Aktifhaber.com

Medyatrabzon.com

Personelmeb.net

Sondakika.com