Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri, Mayıs 2015

Pınar Kaynak, Misafir Araştırmacı,

Ozan Acar, Misafir Araştırmacı,



8 Haziran 2015

TOBB ETÜ-SPM: “ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA AÇIKLANACAK MART-2015 İŞSİZLİK ORANININ 0,5 PUAN AZALIŞLA YÜZDE 10,7 OLMASINI BEKLİYORUZ” “İHRACAT ARTIŞI VE İÇ TALEPTEKİ BÜYÜME İŞGÜCÜ PİYASALARINA YANSIMAYA DEVAM EDECEK”

Türkiye’de istihdam konusunda kısa vadeli geleceğe dönük tek tahmin yapan kuruluş durumundaki TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM), gelecek hafta ilan edilecek olan 2015 Mart ayı işsizlik oranının, (2015 Şubat ayına göre) 0,5 puan azalarak yüzde 10,7’ye ineceğini öngördü. Tahmin gerçekleştiği taktirde, Ocak ve Şubat aylarında yüzde 11’in üzerinde ilan edilen işsizlik oranı, yeniden yüzde 10 patikasına dönmüş olacak. Aylardır isabetli tahminlerde bulunan SPM, ihracattaki ve iç talepteki artışın işgücü piyasalarına yansımasının süreceğini düşünüyor.

SPM Direktörü Prof. Dr. Serdar SAYAN gözetiminde; araştırmacı Pınar KAYNAK ile misafir araştırmacı Ozan ACAR, gelecek aya ilişkin genel işsizlik oranı, tarım dışı işsizlik oranı, istihdam oranı ve sanayi istihdamı tahminlerini; bu verilerin kendi geçmiş değerleri ile GSYH ve Sanayi Üretim Endeksi’nin (SÜE) geçmiş değerlerini kullanarak gerçekleştirdiler. SPM, Haziran-2015 “Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri” çalışmasının sonuçlarını açıklarken, Mart-2015 ayına ait işsizlik oranı tahminini de kamuoyuyla paylaştı.

Buna göre SPM, önümüzdeki hafta (15 Haziran 2015-Pazartesi) TÜİK tarafından açıklanacak Mart dönemi tarım dışı işsizlik oranının ise 0,6 puan azalarak yüzde 12,6 seviyesinde, mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının ise yatay seyrederek yüzde 12,2 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor. İstihdam oranının ise 0,6 puan artarak yüzde 45 seviyesine çıkacağı tahmininde bulunulurken, sanayi istihdamının ise bir miktar düşüşle 5 milyon 325 bin kişi seviyesinde seyretmesi bekleniyor.

Mart ayında işsizlikteki üç aylık artış trendi sona erecek

Çalışmanın ‘sonuç’ bölümünde; geçen ayki çalışmaya atıfla, Şubat ayında işsizlik verilerinin düşmesinin beklendiği anımsatılarak “TÜİK’in işgücü verileri bu beklentimize paralel olarak açıklanmıştır ve hem işsizlik oranı hem de tarım dışı işsizlik oranında son 3 dönemdir görülen artış son bulmuş, yerini düşüşe bırakmıştır. Diğer yandan, istihdam oranının 0,1 puan artarak yüzde 44,4 seviyesine çıktığı görülmektedir. Bu da Temmuz-2014 itibarıyla meydana çıkan düşüş eğiliminin frenlediğini göstermektedir. Sanayi istihdamı ise Ocak dönemine göre 2 bin kişi artarak 5 milyon 351 bin olarak gerçekleşmiştir “ denildi.

İşsizlik verilerinde gözlemlenen olumlu seyrin kısmen, mevsimsellikten arındırılmış (MEA) işsizlik verilerine de yansıdığı anlatılan çalışmada “MEA işsizlik oranı yatay seyrederken, MEA tarım dışı işsizlik oranı geçtiğimiz döneme göre 0,1 puan azalmış ve sırasıyla yüzde 10,2 ve yüzde 12,2 seviyelerinde seyretmiştir. Aynı dönemde, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam 58 bin kişi azalmıştır. Diğer yandan, işsiz sayısında bir önceki döneme göre 33 bin kişilik bir azalmaya paralel olarak mevsim etkilerinden arındırılmış işsiz sayısında 28 bin kişilik bir düşüş (Ocak’a kıyasla) görülmektedir” denildi.

İşgücü piyasasına olumlu yansıyacak iki önemli gösterge artışta

Şubatta işgücü piyasalarında baş gösteren bu iyileşmenin Mart dönemi verilerinde daha da güçlenmesini beklediklerini vurgulayan SPM, “Avrupa Birliği ülkelerinin yavaş yavaş toparlanmaya başlamasıyla birlikte ihracattaki düşüş yerini artışa bırakmış ve Mart döneminde ihracat bir önceki döneme göre yüzde 2,4 artmıştır. Diğer yandan, 2014’ün son çeyreğinde, hane halklarının yurtiçi tüketiminde meydana gelen yüzde 2,2’lik büyümenin işgücü piyasalarına yansımalarının devam etmesi beklenmektedir. Yaptığımız tahminler de bu beklentilerimizi destekler niteliktedir” değerlendirmesinde bulundu.

İşgücü piyasasına olumlu yansıyacak iki önemli gösterge artışta

TÜİK’in Şubat 2015 işsizlik oranını yüzde 11,2 olarak açıkladığı hatırlatılan çalışmada, işsiz sayısının Ocak 2015 dönemine göre yüzde 1 oranında azalarak 3 milyon 226 bin kişi olarak gerçekleştiği ifade edildi. Şubat-2015’te işsizlikte bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 1 puanlık artışın söz konusu olduğu anlatılan çalışmada “Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ise işsiz sayısında yüzde 14,2’lik bir artış meydana gelmiştir. Şubat 2014’te yüzde 12,1 olan tarım dışı işsizlik oranı 1,1 puan artarak yüzde 13,2 olmuştur. Her iki işsizlik oranında da Kasım 2012’den bu yana süregelen artış eğilimi halen devam etmektedir” değerlendirmesinde bulunuldu. Şubat-2015’te mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranının ise bir önceki dönemle aynı kaldığı; geçen yılın aynı dönemine göre ise 1,1 puan artarak yüzde 10,2 seviyesinde gerçekleştiği ifade edilen çalışmada, mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının ise geçtiğimiz döneme kıyasla 0,1 puan düştüğü, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 1,1 puanlık bir artış sergileyerek yüzde 12,2 seviyesine ulaştığı bildirildi.

İşgücünün artarak 28 milyon 803 bin kişi olduğu kaydedilen çalışmada “İşgücüne katılım oranı (İKO) ise yüzde 50,1 olarak açıklanmıştır. Bu oran Ocak dönemine göre 0,1 puanlık bir artışa, geçen yılın aynı dönemine göre ise 1 puanlık bir artışa işaret etmektedir. Bu da 979 bin kişinin daha işgücüne katıldığı anlamına gelmektedir” denildi. Şubat 2015’te toplam işgücüne katılım oranının (İKO) yüzde 50,1 olarak açıklandığı ifade edilen çalışmada “ Bu oran Ocak dönemine göre 0,1 puanlık, geçen yılın aynı dönemine göre ise 1 puanlık bir artış olduğunu göstermektedir. Mevsim etkilerinden arındırılmış genel işgücüne katılım oranı ise Ocak dönemine göre 0,3 puan azalırken, geçen yılın aynı dönemine göre 0,8 puanlık bir artış sergileyerek, yüzde 50,9 olarak gerçekleşmiştir” denildi. Sanayi istihdamında ise Ocak dönemine göre 2 bin kişilik artış, yıllık bazda ise toplam 8 bin kişilik düşüş görüldüğü kaydedildi.

[İndir]


İlgili Haberler

Hürriyet

Bugün

Dünya

Sözcü

Bursa Hakimiyet

Ortadoğu

Kuzey Ekspres

Akdeniz Gerçek

Hürriyet.com.tr

Bugün.com.tr

Borsagündem.com

Borsamatik.com.tr

Egeninsesi.com

Gerçekgündem.com

Ensonhaber.com