Yavçan, MED Konfederasyonu Barselona La CaixaForum’da bir sunum yaptı

20 Aralık 2013

TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktör Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Başak Yavçan, 20 Aralık 2013'te Barselona'da düzenlenen MED Konfederasyonu Barselona La CaixaForum’da bir sunum yaptı. Gücünü kültürlerin çeşitliliğinden ve farklılıklara saygıdan alan Akdeniz’de sosyal ve ekonomik bütünleşmeyi hedefleyen MED Konfederasyonu Barselona La CaixaForum’da etkin karar alıcıların katılımıyla başlatıldı. Açılış konuşmasını yapan Avrupa Birliği eski Ortak Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Javier Solana, bir yandan Türkiye’nin uluslararası enerji ağlarındaki öneminden bahsederken, diğer yandan MED’e üye Akdeniz ülkelerini bölgedeki istikrarsızlıklarla mücadelede daha proaktif bir rol oynamaya çağırdı. Özellikle genç işsizliği, kamu ve sivil toplum projeleriyle işgücü entegrasyonu ve girişimcilik konularının vurgulandığı iki günlük toplantıya, Belçika, Fas, Fransa, İspanya, Mısır, Tunus, Türkiye ve Yunanistan’dan bakanlık düzeyinde siyasetçiler, uluslararası örgüt ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. Türkiye’den toplantıya katılan SPM Direktör Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Başak Yavçan, TEPAV’dan Esen Çağlar ve Ussal Şahbaz de çeşitli panellerde konuşmalar yaptılar.

TOBB ETÜ Garaj örneğini Akdeniz Girişim Hızlandırıcıları Ağı panelinde anlatan Ussal…, girişimciliği desteklemek adına gerçekleştirilen uygulamaları ve bunların kısa dönem sonuçlarını anlattı. Ayrıca Sosyal ve İşgüçü Entegrasyonu panelinde UMEM’i sunan SPM Direktör Yardımcısı Yavçan, projede çıkış noktası olarak özel sektörün rolünü vurgularken, uygulamada ülkeye özgü kriterleri, karşılaşılan güçlükleri, ve UMEM gibi projelerin hangi alanlarda ne gibi işgücü entegrasyon sorunlarının üstesinden gelebileceğini ortaya koydu.

Toplantının sonunda yapılan değerlendirme oturumlarıyla, Akdeniz nüfuslarının mevcut ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılamak için bölgesel işbirliği projelerinin teşvik edilirken, sürdürülebilir kalkınma, istihdam yaratma, bilgi ve yenilik değişimi alanlarında fikirler paylaşıldı ve ortak hareket platformları oluşturuldu.