Sayan, Bahçeşehir’de Dünya Bankası, OECD ve IZA Konferansı'nda konuştu
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM) Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan 30 Nisan – 1 Mayıs 2012 tarihlerinde Dünya Bankası, OECD ve IZA tarafından Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlenen “İstihdamın Canlandırılması ve Desteklenmesi" konulu konferansta bir konuşma yaptı. Konferansta farklı ülkelerin destek programları çeşitli boyutlarıyla tartışılırken, Türkiye’deki politika araçlarından da bahsedildi. Konuşmasında istihdamın canlandırılması için aktif işgücü politikalarının önemli olduğuna vurgu yapan Sayan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB ve TOBB ETÜ tarafından ortaklaşa yürütülen Uzmanlaştırılmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM Beceri’10) projesinden de bahsetti.
Projenin işsizlere sanayinin ihtiyaç duyduğu niteliklerin kazandırılması temeline dayandığını ve bu suretle sanayideki beceri uyumsuzluklarının en alt düzeye indirilmesinin hedeflendiğini belirten Sayan, projeye sanayiden yoğun talep gelmesine karşın işsizlerin projeye başvuru oranının beklenen düzeye ulaşmadığını vurguladı. Sayan, sanayinin çeşitli alt sektörlerinde faaliyet gösteren yaklaşık 4900 firmanın 55 binden fazla işçi talep ettiğini, buna karşılık sanayi alanında açılan yaklaşık 2700 kursta 36 bin kursiyerin eğitim aldığını ve kursları başarıyla tamamlayan 17 bin kursiyerin sanayide istihdam edildiğini belirtti. Sayan, projenin kapsamının hizmetler ve tarım sektörlerini de içermek üzere genişletilmesinin daha çok eşleştirme yapılmasını mümkün kılacağını sözlerine ekledi.
UMEM projesinin hem beceri kazandırma, hem de iş edindirme projesi olduğunu vurgulayan Sayan, işgücünün kalitesinin arttırılmasının sanayileşmeyi destekleyecek önemli bir hamle olduğunu ifade etti. Türkiye’de işgücünün ortalama eğitim seviyesinin teknolojik gelişmeleri takip etmeye yetmeyecek düzeyde olduğunu söyleyen Sayan, bu durumu tersine çevirmek için işgücünü sanayideki ihtiyaçlarla uyumlu şekilde eğitmek gerektiğini belirtti.
GG/02-05-12    İBA/02-05-12