Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri, Kasım 2014

Pınar Kaynak, Misafir Araştırmacı,

Ozan Acar, Misafir Araştırmacı,

Mustafa Enes Kaya, Yardımcı Araştırmacı

16 Aralık 2014

SPM, gelecek ay işsizlik oranının ne azalıp ne artacağını öngörüyor:

“GELECEK AY AÇIKLANACAK EKİM AYI İŞSİZLİK RAKAMININ YİNE YÜZDE 10,5 OLACAĞINI TAHMİN EDİYORUZ”

TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM), Eylül ayında 0,4 puan yükselerek yüzde 10,5 olarak açıklanan işsizlik verisinin artışını sürdürmeyeceğini ve Ekim ayı işsizliğinin yüzde 10,5’le sabit kalacağını tahmin etti. Siyasi istikrarsızlık nedeniyle, iç talepteki canlanmanın olumlu etkilerinin Eylül ayı işsizlik göstergelerine yansımadığını bildiren SPM, “Buna rağmen, bu olumlu etkinin Ekim ayında kendini göstermesi beklenmektedir. Dolayısıyla, iç talepteki canlanmanın siyasi etkenlere bağlı olarak, sınırlı da olsa gelecek dönemde işgücü piyasalarına yansımasını öngörüyoruz” görüşünü açıkladı.

TÜİK’in Eylül ayı işgücü piyasası verilerini ilan etmesinin hemen ardından SPM, Aralık-2014 “Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri” çalışmasının sonuçlarını açıkladı ve Ekim ayı işsizlik oranı tahminini de kamuoyuyla paylaştı. Buna göre işsizlik oranı önümüzdeki ay çift haneli rakamlarda yatay seyrederek, yüzde 10,5’lik düzeyini koruyacak. SPM Direktörü Prof. Dr. Serdar SAYAN gözetiminde; misafir araştırmacılar Pınar KAYNAK ile Ozan ACAR ve yardımcı araştırmacı Mustafa Enes KAYA’nın hazırladığı çalışmada, bu ay yüzde 12,7 olarak açıklanan tarım dışı işsizlik oranının Ekim ayında yüzde 12,5’e düşeceğini öngörüldü. Sanayi istihdamının Eylül ayında 5 milyon 306 bin kişi olarak gerçekleştiği ifade edilen çalışmada, gelecek ay bu rakamın 5 milyon 320 bin kişiye çıkmasının beklendiği vurgulandı. Eylül dönemi işgücüne katılım oranının ise yüzde 51,1 olarak açıklandığı ve büyük bir isabetle tahmin edilen bu rakamın önümüzdeki ay yüzde 50,6 olarak gerçekleşmesinin beklendiği kaydedildi. Yüzde 45,8 olarak açıklanan Eylül ayı istihdam oranının (SPM’nin tahmini yüzde 45,9’du) ise gelecek ay yüzde 45,5’e ineceği tahmin edildi.

İşsiz sayısındaki artış kısmen tanım değişikliğinden kaynaklanıyor

TÜİK’in yüzde 10,5 olarak açıkladığı Eylül ayı genel işsizlik oranının Ağustos ayına göre 0,4 puanlık, bir önceki yılın aynı ayına göre ise 1,3 puanlık bir artış anlamına geldiği bildirilen çalışmada, geçen yılın aynı dönemine göre işsiz sayısında ise yüzde 21,3’lük bir artış olduğu ifade edildi ve “Ancak özellikle geçen yılın aynı dönemine göre gözlenen büyük artışların, TÜİK Hane Halkı İşgücü anketindeki yöntem değişikliğine bağlı tanımsal artışlar olduğunu düşünüyoruz. Eylül 2013’de yüzde 11,3 olan tarım dışı işsizlik oranı ise 1,4 puan artarak yüzde 12,7 olmuştur. Her iki işsizlik oranında da Kasım 2012’den bu yana süregelen artış eğilimi halen devam etmektedir“ denildi.

Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranının ise bir önceki döneme kıyasla 0,3 puan, geçen yılın aynı ayına göre ise 1,3 puan artarak yüzde 10,7 olarak gerçekleştiği belirtilen çalışmada, mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının da geçen döneme göre 0,4 puanlık ve bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,5 puanlık bir artış sergileyerek yüzde 12,8 seviyesine ulaştığı ifade edildi.

Sanayi sektöründe toparlanma söz konusu

Çalışmada; Eylül 2014’te imalat sektöründeki istihdamın bir önceki yılın aynı ayına göre 327 bin kişi arttığı buna karşılık, sanayi istihdamında yıllık olarak toplam 210 bin kişilik artış görüldüğü açıklanarak “Ağustos 2014 dönemine göre ise, Eylül 2014’te imalat sektöründeki istihdam 59 bin kişi artarak 4 milyon 913 bine ulaşmıştır. Madencilik ve taş ocakçılığı ile altyapı hizmetleri sektörlerinde bir önceki aya göre istihdam 10 bin kişi azalmıştır. Dolayısıyla, sanayi sektörü istihdamında Ağustos ayına göre 49 bin kişilik bir artış meydana gelmiştir. Eylül 2014 itibariyle sanayi sektörü istihdamında hem aylık hem de yıllık olarak bir toparlanma söz konusudur” denildi.

İç talepteki canlanma işsizliğe yansımadı

‘Sonuç’ bölümünde ise geçen ay yayınlanan çalışmada son birkaç dönemdir devam eden ‘sanayide yavaşlama’ uyarısının Eylül ayında frenlenmesinin beklendiği yönündeki değerlendirme hatırlatılarak “Cari açığın iyileşmesi ile tüketimin yüzde 1,7, özel yatırımların yüzde 2,6 ve kamu harcamalarının yüzde 1,3 artması iç talebin canlandığına işaret etmektedir. Diğer yandan ihracatın 3. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,6 artması da bu beklentiyi destekler niteliktedir. Ancak iç talepteki canlanmanın olumlu etkileri Eylül ayı işsizlik göstergelerine yansımamıştır. Buna rağmen, Ekim ayında kendini göstermesi beklenmektedir. Dolayısıyla, iç talepteki canlanmanın siyasi etkenlere bağlı olarak sınırlı da olsa gelecek dönemde işgücü piyasalarına yansımasını öngörüyoruz. Yaptığımız tahminler de bu beklentilerimizi destekler niteliktedir “ denildi.

[İndir]


İlgili Haberler

Bugün

Ekonomi.Bugün

Thelira.com