Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri, Ekim 2014

Pınar Kaynak, Misafir Araştırmacı,

Ozan Acar, Misafir Araştırmacı,

Mustafa Enes Kaya, Yardımcı Araştırmacı

15 Ekim 2014

SPM, gelecek ay işsizliğin çift haneli rakamlara yükseleceğini tahmin etti :

“İŞSİZLİK ORANININ AĞUSTOS AYINDA 0.5 PUAN ARTIŞLA YÜZDE 10.3 OLACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ”

İşsizlik, Türkiye’de bugüne kadar düzenli ve kısa aralıklarla tahmini yapılmayan bir ekonomik göstergeydi. Yayınladığı aylık bültenlerle istihdam eğilimlerini açıklanmış veriler üzerinden analiz eden TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOBB ETÜ-SPM), 2 aydır gelecek ayki işsizlik verilerinin ne olabileceğini tahmin ediyor. Haziran ve Temmuz aylarında TÜİK’in açıkladığı işsizlik rakamlarını büyük isabetle tahmin eden SPM, şimdi de Ağustos ayı işsizlik rakamının çift haneli rakamlara geçerek yüzde 10.3’e yükseleceğini öngördü.

SPM, ilk olarak Haziran ayı için işsizlik oranı tahminini yüzde 9.0 olarak yapmış, TÜİK geçen ay bu rakamı yüzde 9.1 olarak açıklamıştı. SPM’nin tahminini yüzde 9.6 olarak açıkladığı Temmuz ayı işsizlik oranı ise TÜİK tarafından dün yüzde 9.8 olarak ilan edildi.

TOBB ETÜ SPM'den isabetli işsizlik tahminleri

TÜİK’in Temmuz ayı işgücü piyasası verilerini ilan etmesinin hemen ardından SPM, Ekim- 2014 “Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri” çalışmasının sonuçlarını açıkladı ve Ağustos ayı işsizlik oranı tahmini de kamuoyuyla paylaştı. Buna göre işsizlik oranı önümüzdeki ay 0.5 puan artışla, çift haneyi geçerek yüzde 10.3’e yükselecek. SPM Direktörü Prof. Dr. Serdar SAYAN gözetiminde; misafir araştırmacılar Pınar KAYNAK ile Ozan ACAR ve yardımcı araştırmacı Mustafa Enes KAYA’nın hazırladığı çalışmada, tarım dışı işsizlik oranının da 0.6 puanlık artışla yüzde 12.6’ya yükseleceği öngörüldü. İstihdam oranı ile işgücüne katılım oranının ise düşeceği ifade edilen çalışmada, son zamanların en önemli tartışma konularından sanayi sektörü istihdamında da kan kaybının sürerek bu sektördeki toplam istihdam edilenlerin sayısının 5 milyon 200 bin kişiye ineceği öngörüldü.

SPM’nin çalışmasında Temmuz dönemine ait işsizlik ve istihdam rakamlarının analizi de yapılarak, işsizlik oranında bir önceki döneme göre 0,7 puanlık, tarım dışı işsizlik oranında ise 0,9 puanlık artışların gerçekleştiği ifade edildi ve “Bu artışlar mevsim etkilerinden arındırılmış verilere de yansımıştır. Mevsim etkilerinden arındırılmış veriler incelendiğinde ise işsizlik oranı 0,5, tarım dışı işsizlik oranı ise yine 0,5 puan artmıştır. İşsizlik ve istihdam oranlarında gözlenen olumsuz seyir Temmuz ayında da devam etmektedir. Toplam istihdamda 176 bin kişilik düşüş gerçekleşmiş, yine mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam verisinde ise 68 bin kişilik düşüş gerçekleşmiştir. Aynı şekilde işsiz sayısında ise bir önceki döneme göre 213 bin kişilik artış gerçekleşmiştir. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsiz sayısı da benzer şekilde, Haziran ayına kıyasla 147 bin kişi artmıştır” denildi.

Sanayide yavaşlama beklentimiz değişmedi

Son birkaç dönemdir ‘sanayide yavaşlama’ uyarısı yaptıklarını, bu durumun Temmuz döneminde de rakamlara yansıdığının görüldüğünü kaydeden SPM, yavaşlama beklentisinin Ağustos ayı için de geçerliliğini koruduğu bildirdi. Çalışmada şöyle denildi:

“İç talepte bir süredir gözlenen daralmanın etkisi, rakamlara yansımaya devam etmektedir. Bir taraftan Avrupa Birliği ülkelerinde istikrarlı bir toparlanmanın sağlanamaması; diğer taraftan Ortadoğu’daki politik duruma bağlı olarak en büyük ikinci ihracat partnerimiz Irak’a ihracatımızın bir önceki yıla göre yüzde 45 azalması ve Ukrayna krizi, ihracatın artış ivmesini olumsuz yönde etkilemektedir. FED’in faizi erken artırma beklentisinin yatırımlar üzerinde ciddi anlamda olumsuz etkisi olması beklenmektedir. Sonuç olarak, tüm bu gelişmelerin ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkilemesi ve bu durumun işgücü piyasalarına negatif yansımalarının sürmesi beklenmektedir. Yaptığımız tahminler de bu beklentilerimizi destekler niteliktedir.”

İmalat sanayisinde kapasite kullanımı aşağı yönlü trende girdi

SPM’nin çalışmasında imalat sektöründe faaliyet gösteren firmaların yöneticilerinin TCMB İktisadi Yönelim Anketi’ne verdikleri yanıtlara göre hesaplanan “İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı” (KKO) verileri de analiz edildi. Buna göre Temmuz ayında; imalat sanayi KKO geneli ve tüm alt sektörlerde aşağı yönlü trende dönüş yaşandı. İmalat sanayisi genelinde KKO geçen yılın aynı ayına göre azalarak yüzde 74,9 seviyesine indi. Bu rakam, Haziran 2014 ayına göreyse 0,4 puan daha düşük. Temmuz 2014’te yatırım malları imalatı alt sektöründeki kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 72,7; tüketim malları imalatındaki KKO yüzde 74’ten yüzde 73,7’ye ve ara malları imalatındaki KKO da yüzde 77,9’dan, yüzde 77,1’e indi.

[İndir]


İlgili Haberler

Bugün

Dünya

Dunya.com

Ekonomi.bugun.com