Prof. Dr. Serdar Sayan Türkiye-KİK 1. İş Forumu’nda KOBİ’lerin ekonomideki rolünü anlattı

TOBB’un ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) 1. İş Forumu, 5-7 Şubat 2012 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun açış konuşması ile başlayan Türkiye - KİK 1. İş Forumu’na Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İslam Ticaret ve Sanayi Odası (FGCCC) Başkanı Şeyh Salih Kamil, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Bin Cuma Al – Shibli ile Türkiye ve KİK üyesi Arap ülkelerinden üst düzey yöneticiler ve iş adamları katıldı.

Forumda Türkiye ve KİK üyesi ülkeler (Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Umman ve Kuveyt) arasındaki yatırım potansiyelinin ve bölge içi ticaretin geliştirilmesi konuları ele alındı. Ayrıca kadın girişimciliği, ulaştırma, bankacılık, enerji, tarım ve gıda, altyapı/inşaat ve KOBİ'lerin geliştirilmesi konularını kapsayan eşzamanlı panel oturumlar da düzenlendi.

SPM Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan 7 Şubat tarihinde yapılan “Ekonominin Anahtar Oyuncuları KOBİ’ler” başlıklı panelde, KOBİ’lerin ekonomideki rolü ile ilgili bir konuşma yaptı. Sayan konuşmasında KOBİ’lerin Türkiye’de ve Körfez ülkelerinde üretime ve istihdama yaptıkları katkının önemini vurguladı.

Prof. Dr. Sayan, çok sayıda sektörde faaliyet gösteren KOBİ’ler sayesinde oluşan ürün çeşitliliğinin, ülke ekonomilerinin, çeşitli ürün piyasalarında ortaya çıkan krizlerin etkilerini göğüslemesine yardımcı olduğunu belirtti. 2008’de başlayan küresel krizin, alışılmadık sayıda ürün piyasasını vurduğunu ve neredeyse tüm ülkelerin etkilendiğini hatırlatan Sayan, Türkiye’de de başlangıçta yaşanan iç talep daralmasının istihdamı olumsuz etkilediğini kaydetti. Krizin, başta AB olmak üzere Türkiye’nin geleneksel ihraç pazarlarını da daraltması yüzünden, yaşanan istihdam kayıplarının Avrupa pazarlarına yönelerek telafi edilmesinin zorlaştığını vurgulayan SPM Direktörü, sorunun çözümü yönünde önemli bir katkının, krizden nispeten az etkilenen Ortadoğu pazarına yönelen KOBİ’lerden geldiğini söyledi. “Nitekim bu KOBİ’lerin yoğun olduğu Doğu ve Güneydoğu illerinde istihdam kayıpları şöyle dursun, istihdam artışları görüldü” şeklinde konuşan Sayan, beşeri sermaye konusundaki eksikliklerin giderilmesi KOBİ’lerin üretkenliğini ve rekabet gücünü artıracağını, UMEM Beceri’10 projesinin bu konuda önemli rol oynayacağını belirtti.