Politika Notu: "İşsizler Umem Beceri'10 Kurslarını Neden Tercih Ediyor?"

Yrd. Doç. Dr. Talha Yalta, Direktör Yardımcısı
Nazan Solak, Yardımcı Araştırmacı

24 Ekim 2011

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) tarafından Temmuz 2010 tarihinde başlatılan UMEM Beceri’10 projesi, işverenlere nitelikli eleman, işsizlere ise meslek ve iş kazandırmaya devam ediyor. Kamu-özel sektör-üniversite ortaklığına Türkiye’den güzel bir örnek olan projenin etkin bir şekilde yürütülmesine yönelik çeşitli araştırma ve işgücü analizleri ise TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM) tarafından gerçekleştiriliyor.

UMEM Beceri’10 projesinin ulaştığı noktayı değerlendiren SPM Direktör Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. A. Talha Yalta, 81 ilde devam eden proje kapsamında şimdiye kadar 1579 kurs açıldığını ve toplam 17858 kursiyere eğitim verildiğini söyledi. Katılımın sürekli artmasıyla karmaşık bir yapıya bürünen sistemdeki olası aksaklıkları önceden tespit edebilmek için veri analizleri yaptıklarını da belirten Yalta, SPM’nin yayınladığı son politika notunda kursiyerlerin projeye katılma nedenlerini mercek altına aldıklarını söyledi. Yalta şöyle konuştu: “Genel yüzdelere baktığımızda katılımcıların yaklaşık yüzde 50’sinin mesleki eğitim, yüzde 33’ünün ise iş garantisi nedeniyle kurslara yazıldığını görüyoruz. Özellikle 35-44 yaş grubunda meslek eğitimi alma isteği yüzde 50’nin de üzerinde. Bu da gösteriyor ki orta yaş grubu başta olmak üzere işsizler modern iş dünyasının ihtiyaç duyduğu becerileri kazanmayı arzuluyor ve bu doğrultuda Beceri ’10 kurslarını tercih ediyor.”

SPM Araştırma Yardımcısı Nazan Solak ise 18 ilde eğitim alan 1015 kursiyere proje kapsamında bir anket uygulaması yapılmış olduğunu ve yaptıkları bu çalışmada anket sonuçlarını bölgesel farklılıkların yanı sıra katılımcılara ait eğitim durumu, yaş ve cinsiyet frekanslarına göre değerlendirdiklerini söyledi. Kursiyerlere verilen günlük 15 TL’lik harcırahın ortalama gelir düzeyi düşük illerde biraz daha fazla sıklıkla tercih nedeni olduğunu da söyleyen Solak, tüm illerdeki ilk iki tercih nedeninin yine de mesleki eğitim ve iş garantisi olduğunu vurguladı.

[İndir]