Politika Notu: "İstihdamda Arz-Talep Dengesizliği: Mesleği ya da Mekanı Değiştirmeli mi?"

Nilüfer Kaya Kanlı, İş Geliştirme Koordinatörü
İdil Bilgiç Alpaslan, Araştırma ve Geliştirme Koordinatörü

23 Temmuz 2011

"Konaklama imkanı verilirse meslek edinmek isteyen işsizler yaşadığı kenti değiştirebilir"

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi, işsizlerin çok fazla rağbet etmediği meslek edindirme kurslarına ilgilerinin nasıl artırılabileceğini araştırdı. Araştırmada iş arayanlar (arz) ile işçi arayanlar (talep) arasındaki uyumsuzluğun; işsizlerin, kent ve meslek tercihlerinin değişmesi durumunda giderilip giderilemeyeceği 3 farklı senaryo kullanılarak ele alındı. Buna göre firmaların çalışanlara konaklama imkanı yaratması durumunda, işgücünün mekana bağımlılığının azalacağı ve işsizin çalıştığı kenti değiştirerek istihdamın arttırılabileceği belirlendi. Ayrıca işsizleri, sanayinin ihtiyaç duyduğu mesleklere özendirmenin, meslek edindirme kurslarının başarısını olumlu yönde etkileyeceği sonucuna da varıldı.

2010 Yılı Temmuz ayından bu yana uygulanan “Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri ’10 Projesi”nde işsizlerin, işverenlerin talepleri doğrultusunda açılan kurslarda eğitilip istihdam edilmeleri hedefleniyor. Ancak Türkiye’deki yüksek işsizlik oranlarına rağmen, işsizlerin UMEM Beceri ’10 Projesi kurslarına gösterdiği ilgi beklenen seviyeye ulaşmadı. TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Nilüfer Kaya Kanlı ve İdil Bilgiç Alpaslan, UMEM Beceri ’10 Projesi’nde ortaya çıkan il ve meslek bazındaki arz-talep dengelerini inceleyerek “İstihdamda Arz-Talep Dengesizliği: Mesleği ya da Mekanı Değiştirmeli mi?” başlıklı bir politika notu hazırladılar.

TOBB UMEM Veri Tabanı rakamlarından yola çıkılarak hazırlanan araştırmada Haziran 2011 itibariyle, bulunduğu il dışına çıkmak istemeyen ve tercih ettiği meslekte eğitilip çalışmaya istekli olunan mevcut durumda; 9.013 işyerinin toplam 38.162 kişilik işçi talebinin, ancak 9.798’i karşılanabiliyor ve 28.364 kişilik talep fazlası oluşuyor.

Araştırmaya göre, tüm kursiyerlerin gerektiğinde başka bir ilde açılan kursa devam edebileceği varsayımı altındaki ilk senaryoda, işyerlerinin talebinin 16.258’i karşılanabiliyor ve talep fazlası 21.904’e düşüyor. Kursiyerlerin bulunduğu ili değiştirmeye istekli olmadığı, ama edinecekleri mesleği, o ildeki taleple uyumlu olarak değiştirmeye hazır oldukları ikinci senaryoda ise işyerlerinin talebinin 26.581’i karşılanıyor ve talep fazlası 11. 581’e iniyor. Kursiyerlerin stajyer talep edilen herhangi bir ilde ve herhangi bir meslekte çalışmaya hazır olduğu üçüncü senaryoda ise işyerlerinin talebinin tamamı karşılanıyor ve 701 kişilik işçi arz fazlası oluşuyor.

Araştırmanın sonuç bölümünde, kursiyer adaylarının il ve meslek tercihlerinin değişmesi durumunda istihdam artışı sağlanabildiği ifade edilerek “Kursiyer adaylarının meslek tercihinin sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda olması, kursiyerlerin il tercihinin esnekleşmesine göre 2.5 kat daha olumlu etki sağlıyor” tespitinde bulunuldu.

[İndir]


İlgili Haberler

Yarın Gazetesi

Tünaydın Gazetesi

Haber Vaktim Gazetesi

İl Gazetesi

Dünya Gazetesi