Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri, Kasım 2014

Pınar Kaynak, Misafir Araştırmacı,

Ozan Acar, Misafir Araştırmacı,

Mustafa Enes Kaya, Yardımcı Araştırmacı

19 Kasım 2014

SPM, gelecek ay işsizlik oranının ne azalıp ne artacağını öngörüyor:

“İŞSİZLİK ORANININ EYLÜL AYINDA YATAY SEYREDEREK YÜZDE 10.1 OLARAK GERÇEKLEŞECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUZ”

İşsizlik, Türkiye’de bugüne kadar düzenli ve kısa aralıklarla tahmini yapılmayan bir ekonomik göstergeydi. Yayınladığı aylık bültenlerle istihdam eğilimlerini, açıklanmış veriler üzerinden analiz eden TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOBB ETÜ-SPM), 3 aydır gelecek ayki işsizlik verilerinin ne olabileceğini tahmin ediyor. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında TÜİK’in açıkladığı işsizlik rakamlarını büyük isabetle tahmin eden SPM, şimdi de Eylül ayı işsizlik rakamının çift haneli rakamlardaki yatay seyrini koruyacağını ve yüzde 10,1 olarak gerçekleşeceğini öngördü.

SPM, ilk olarak Haziran ayı için işsizlik oranı tahminini yüzde 9,0 olarak yapmış, TÜİK bu rakamı yüzde 9,1 olarak açıklamıştı. SPM’nin tahminini yüzde 9,6 olarak açıkladığı Temmuz ayı işsizlik oranı ise TÜİK tarafından dün yüzde 9.8 olarak ilan edilirken, Ağustos ayında ise SPM’nin tahmini yüzde 10,3 iken TÜİK manşet işsizlik oranını yüzde 10,1 olarak açıklamıştı.

İşsizlik, çift hanedeki seyrini devam ettirecek

TÜİK’in Ağustos ayı işgücü piyasası verilerini ilan etmesinin hemen ardından SPM, “Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri” çalışmasının sonuçlarını açıkladı ve Eylül ayı işsizlik oranı tahmini de kamuoyuyla paylaştı. Buna göre işsizlik oranı önümüzdeki ay, yüzde 10.1’de kalarak yatay seyrini sürdürecek.

SPM Direktörü Prof. Dr. Serdar SAYAN gözetiminde; misafir araştırmacılar Pınar KAYNAK ile Ozan ACAR ve yardımcı araştırmacı Mustafa Enes KAYA’nın hazırladığı çalışmada, Eylül ayında tarım dışı işsizlik oranının yüzde 12,3’lük düzeyinin değişmeyeceği, istihdam oranında 0.2 puanlık düşüşle yüzde 45,9’a inileceği, aynı şekilde işgücüne katılım oranının da 0,2 puanlık gerilemeyle yüzde 51’e ineceği; sanayi istihdamının da düzeyinin korunarak, 5 milyon 257 bin kişi olarak gerçekleşeceği ifade edildi.

Mevsim etkilerinden arındırılmış verilerde durum ne?

SPM’nin çalışmasında ağustos ayına ait işsizlik ve istihdam rakamları incelendiğinde, hem işsizlik oranı hem de tarım dışı işsizlik oranının bir önceki döneme göre 0,3 puan arttığı, bu artışların mevsim etkilerinden arındırılmış verilere de yansıdığı anlatılarak şöyle denildi: “Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı bir önceki döneme göre sabit kalırken, tarım dışı işsizlik oranı 0,1 puan azalmıştır. İşsizlik oranlarında gözlenen olumsuz seyir istihdam rakamlarında da kendini göstermektedir. İstihdamda 97 bin kişilik azalma gerçekleşmiştir. Buna rağmen mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam verisi, 53 bin kişilik artışa işaret etmektedir. Aynı şekilde işsiz sayısında ise bir önceki döneme göre 77 bin kişilik artış gerçekleşmiş; bu, mevsim etkilerinden arındırılmış işsiz sayısına Temmuz ayına kıyasla gerçekleşen 11 bin kişilik bir düşüş olarak yansımıştır.”

Sanayi sektöründen kıpırdanma işaretleri geliyor

Ağustos 2014’te imalat sektöründeki istihdamın bir önceki yılın aynı ayına göre 220 bin kişilik artış gösterdiği, buna karşılık, sanayi istihdamında yıllık olarak toplam 140 bin kişilik artış görüldüğü anlatılan çalışmada “Bu artışın temel sebebi, madencilik ve taş ocakçılığı ile altyapı hizmetlerinde bir önceki yıla göre meydana gelen yüzde 22’lik istihdam artışıdır. Temmuz 2014 dönemine göre ise, Ağustos 2014’te imalat sektöründeki istihdam 13 bin kişi artarak 4 milyon 854 bine ulaşmıştır. Yine madencilik ve taş ocakçılığı ile altyapı hizmetleri sektörlerinde bir önceki aya göre istihdam bin kişi artmıştır. Dolayısıyla, sanayi sektörü istihdamında Temmuz ayına göre 14 bin kişilik bir artış gözlenmektedir. Ağustos 2014 itibariyle sanayi sektörü istihdamında hem aylık hem de yıllık olarak bir toparlanma söz konusudur” denildi.

Eylül ayında sanayide yavaşlama frenlenebilir

Son birkaç dönemdir devam eden ‘sanayide yavaşlama’ uyarılarının ağustos ayında da rakamlara yansıdığını bildiren SPM şunları kaydetti: “Ancak bu etkinin Eylül ayında frenlenmesi tahmin edilmektedir. Cari açığın iyileşmesi ve Sanayi Üretim Endeksinde (SÜE) 3. çeyrekte meydana gelen 1,1 puanlık bir artışla birlikte yatırım ve ara malı ithalatının artmasının iç talepte bir canlanmanın işareti olabileceği düşünülmektedir. Diğer yandan ihracatın Eylül itibariyle bir önceki döneme göre yüzde 20, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,5 oranında artması da bu beklentiyi destekler niteliktedir. Dolayısıyla, önceki dönemlerde görülen ve temelde iç talepteki daralmadan kaynaklanan olumsuz etkinin işgücü piyasalarındaki yansımalarının Eylül itibariyle sönümlenmesini öngörüyoruz. Sonuç olarak, işgücü piyasalarında hâlihazırdaki durumun korunması ve böylelikle Eylül ayı için genel ve tarım dışı işsizlik oranının sabit kalması beklenmektedir. Yaptığımız tahminler de bu beklentilerimizi destekler niteliktedir.”

[İndir]


İlgili Haberler

Hürses

Günboyu

Ekonomi.haber7.com

Uzmanpara.milliyet.com.tr

Haberler.com

Hakimiyet.com

Sondakika.com