Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri, Kasım 2012

Esra Doğan, Misafir Araştırmacı

Hüseyin Zengin, Yardımcı Araştırmacı

15 Şubat 2013

“Sanayideki kapasite kullanım oranlarındaki düşüş işsizlikteki olumlu beklentilerin önüne geçti”

TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOBB ETÜ SPM), yüzde 9.4 olarak açıklanan Kasım ayı işsizlik oranını ayrıntılı olarak yorumladı. Temmuz ayı ile birlikte yükselişe geçen işsizlik oranının geçen ayki yatay seyrinden sonra, tekrar yukarı doğru bir hareket gösterdiğini bildiren SPM, sanayi özelinde istihdamdaki artış yaşandığını, ancak tüm alt sektörlerde gözlenen kapasite kullanım oranlarındaki düşüşün olumlu beklentilerin önüne geçtiğini bildirdi.

SPM misafir araştırmacısı Esra Doğan ile yardımcı araştırmacı Hüseyin Zengin tarafından hazırlanan Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri çalışmasının Şubat 2013 sayısında, geçen cuma açıklanan işsizlik verileri ile sanayi sektöründeki istihdam durumu ele alındı. İmalat sektöründe istihdamın Temmuz ayından bu yana düşüş göstermesine rağmen, Kasım 2012’de bir önceki aya göre 68 bin kişi artarak 4 milyon 467 bine yükseldiğine dikkat çekilen çalışmada, Kasım ayında gözlenen bu ciddi artışla birlikte imalat sanayisinde istihdamın 2009’dan bu yana en yüksek değerine ulaştığı anlatıldı.

İmalat sanayisinde toparlanma işareti görülmüyor

Sanayinin ana itkisi olan imalat sanayisinde faaliyet gösteren firmaların yöneticilerinin TCMB İktisadi Yönelim Anketi’ne verdikleri yanıtlara göre hesaplanan ve yöneticilerin gelecek döneme dair beklentilerini gösteren “İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı”nın (KKO), Kasım ayında geçen aya göre 0,9 puanlık bir düşüşle yüzde 74 seviyesinde gerçekleştiği ifade edilen araştırmada, “Bu oran geçen yılın aynı dönemine göre ise 2,9 puan daha düşüktür. İmalat sanayisinde beklenen toparlanma hala gerçekleşememiştir” denildi.

Kasım 2012’de, geçen yıla göre, imalat sanayisinin tüm ana-alt sektörlerinde kapasite kullanım oranının düştüğü kaydedilen çalışmada, tüketim malları, ara malları ve yatırım malları gruplarında sırasıyla 0,6, 3,9 ve 5,5 puanlık düşüşler görüldüğü bildirildi. Bununla birlikte, gıda ve içecekler ile dayanıksız tüketim malları gruplarındaki kapasite kullanım oranlarındaki ufak artışların da etkisiyle, imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranındaki düşüş 2,9 puanla sınırlı kalarak, yüzde 74 seviyesinde gerçekleştiği ifade edilen çalışmada, “Geçen ayki değerlerle karşılaştırma yapıldığında ise, imalat sanayisinin tüm alt sektörlerinde kapasite kullanım oranında düşüş gözlenmektedir. Tüketim mallarında 0,5, ara mallarında 0,8 ve yatırım mallarında 2,3 oranında gerçekleşen düşüş; imalat sanayi geneline 0,9 puanlık bir düşüş olarak yansımıştır. Sonuç olarak, Kasım 2012’de yüzde 74 olarak gerçekleşen imalat sanayi kapasite kullanım oranı; geçen yılki değerinin 2,9, geçen ayki değerinin ise 0,9 puan altındadır. İmalat sanayiinde bir süredir beklenmekte olan toparlanmaya ilişkin bir işaret hala gözlenememektedir” değerlendirmesinde bulunuldu.

Kapasite kullanımındaki düşüş, olumlu beklentinin önüne geçiyor

2012’de reel kesim güven endeksinin ilk kez Ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına ait değerin üzerine çıktığına vurgu yapılan çalışmada, “Ekonomiye duyulan güvendeki artışın toparlanmayı beraberinde getirebileceği düşüncesi, Kasım ayı için bir olumlu beklenti yaratmıştır. Ancak, sanayide bir süredir beklenmekte olan toparlanma, Kasım ayında da kendini gösterememiştir” denildi.

Kasım 2012’de, geçen yılın aynı dönemine göre, istihdamda gözlenen 1 puanlık artışla birlikte; istihdam edilenlerin sayısının 1 milyon 24 bin arttığı, bu artışın 37 bininin tarımda, 987 bini ise tarım dışı sektörlerde gerçekleştiği açıklanan çalışmada, istihdam oranının yüzde 45,9 seviyesine ulaştığı, işgücünde 130 bin kişilik, işgücüne katılım oranında ise 1,3 puanlık artışlar görüldüğü bildirildi.

Çalışmada “Sonuç olarak işsiz sayısında 201 bin kişilik bir artış meydana gelmiş ve istihdamda yaratılan artış, işsizlik oranını düşürmeye yetememiştir. Genel işsizlik oranı, 0,3 puan artarak yüzde 9,4 seviyesine yükselmiştir. Genel işsizlik oranına ek olarak tarım dışı işsizlikte 0,3, genç işsizliğinde ise 1,8 puanlık artışlar söz konusudur. Sanayi özelinde ise, istihdamdaki artışa rağmen, tüm alt sektörlerde gözlenen kapasite kullanım oranındaki düşüş; olumlu beklentilerin önüne geçmektedir” değerlendirmesi yapıldı.

[İndir]


İlgili Haberler

Hürses

Bizim Gazete

Son Saat

Günboyu

24 Saat

Bursa Yeni Dönem

Günboyu

Yurt Gazetesi

Ticaret