London School of Economics ile beraber yürütülen proje için İstanbul'a gidildi

14 Şubat 2013

TOBB ETÜ SPM'nin Türkiye ayağını yürüttüğü "Meslek Eğitiminde Sosyal Dışlanmışlık" konulu karşılaştırmalı araştırma projesi için görüşmeler devam ediyor. European Training Foundation ve London School of Economics önderliğinde gerçekleştirilen proje dahilinde sürdürülen saha araştırması gereğince İstanbul'daki Ticaret ve Sanayi Odalari, İŞKUR, TÜSİAD ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü gibi paydaş kurumlar, proje kapsamındaki Küçükyalı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi müdürleri, öğretmenleri ve öğrencileri, okul aile birliği ve Mesleki Eğitim Merkezi Müdürleri ile görüşüldü.

Türkiye'deki örgün mesleki eğitimin projedeki diğer ülkelerle karşılaştırıldığı bu projede, mesleki eğitimin temel sorunları, öğrencilerin ve mezunların sosyal dışlanmışlıkları, işgücüne ve yüksek öğrenime geçişte yaşanan sıkıntılar gibi konulara eğildiğimiz bu projede yerel ve ulusal karar alıcılarla ve sivil toplum kuruluşlarıyla, öğrenci ve öğretmenlerle mülakatlar yapıldı.

Mülakatlar 11-13 Aralık tarihlerinde Direktör Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Başak Yavçan ve Misafir Araştırmacı Gözde Gülören tarafından gerçekleştirildi. İlk mülakat İstanbul Sanayi Odası'ndan Sayın Hakan Çoban ile beraber yapıldı. Daha sonra Eğitim Reformu Girişimi'nden Koordinatör Batuhan Aydagül ile görüşülüp proje kapsamındaki konular hakkında tartışıldı. İstanbul Ticaret Odası'ndan Sayın Selçuk Tayfun Ok'un konuyla ilgili görüşleri alındı.

Koç Holding'den Uzman Burcu Gündüz ile "Meslek Lisesi Memleket" Meselesi başlıklı proje hakkında bilgi almanın yanı sıra mülakatımız gerçekleştirildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden Erol Demir, İŞKUR'dan Muammer Coşkun ve TUSİAD'dan Ebru Dicle ile derinlemesine mülakatlar yapıldı.

Proje kapsamında İstanbul'daki okulumuz Küçükyalı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Sayın Selami Çiçek ile okul öğretmenleri, öğrencilerin staj yaptıkları iş yeri yetkilileri ve öğrencilerle görüşülüp mülakatlar yapıldı. Ayrıca projenin araştırma yöntemlerinden biri olan Odak Grup çalışmasıyla okulu bırakmış olan öğrencilerin bu kararlarının sebepleri ve kariyerlerinin devamındaki sonuçları araştırıldı.

Küçükyalı Endüstri ve Teknik Meslek Lisesi'ndeki görüşmeler ziyarete gelen Esnaf sanatkarlar Odası Başkanı Yunus Erdel, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürleri Tamer Kamber ve Turgay Ünlüeser ile devam etti ve ardından öğrencilerin staj yaptıkları otomotiv ve kuaförlük sektörlerinde hizmet veren firmalara yapılan ziyaretlerle son buldu.